شناخت بیماریهای رایج در توله سگها کمک میکند که شما بتوانید به موقع برای درمان آنها اقدام کنید؛ چرا که در اکثر مواقع پیشرفت این بیماری های سگ باعث سخت شدن فرآیند تشخیص و درمان توله سگ میشود و حتی ممکن است جان آنها را به خطر بیندازد. لذا در این بخش شما را با شایعترین بیماریهای توله سگ آشنا میکنیم تا بهتر بتوانید از پس مراقبت از حیوان خانگی خود بربیایید.
بیماری دیسپلازی که بیشتر از حدود 4 ماهگی در سگها دیده میشود، نوعی بیماری استخوانی است که به خاطر رشد غیر طبیعی مفصل استخوان در ران سگ ایجاد میشود و باعث دررفتگی کشکک مفصل لگن در این حیوان میشود. از جمله علائم این بیماری هم میتوان به کاهش فعالیت توله سگ، سخت راه رفتن، ضعف در پاهای عقب و درد در لگن اشاره کرد که تنها راه درمان آن هم جراحی تعویض مفصل با فلز و پلاستیک است.
بیماری ویروسی دیستمپر که بسیار مسری و اغلب کشنده است، میتواند سیستم تنفسی، گوارشی و عصبی توله سگ را درگیر کند و از طریق هوا، عطسه، سرفه، غذا و آب حیوان به سگهای دیگر سرایت کند. از جمله علائم این بیماری متداول باید به ترشحات سبز یا زرد از چشم و بینی، تب، سرفه، بی حالی، کاهش اشتها، استفراغ، تشنج، کج شدن سر و … اشاره کرد که درمان هم ندارد و به همین دلیل باید توله سگ در 6 ماه اول زندگی خود در برابر آن واکسینه شود.
پاروویروس یکی از شایعترین و خطرناکترین بیماری های سگ است که از طریق مدفوع سگ آلوده، ظروف آب و غذا، لباس و فرش منتقل میشود و تنها در صورت واکسیناسیون به موقع میتوان از بروز آن در توله سگ پیشگیری کرد. اما اگر توله سگ به این بیماری مسری چه برای سگها و چه برای انسان مبتلا شود با علائمی مثل استفراغ، اسهال خونی، بی حالی، کاهش اشتها، افسردگی، دل درد، تب، لثههای رنگ پریده، تشنج و ضعف همراه است که معمولاً هم درمان خاصی ندارد و بیشتر مراقبتهای حمایتی دارد.
از جمله شایعترین بیماریهای دستگاه تنفسی فوقانی در سگها و توله سگها، کنل کاف است که سگ وقتی در برابر چند ویروس و باکتری قرار بگیرد و از راه دهان یا بینی به آن مبتلا میشود. بنابراین این بیماری در بین توله سگهایی که در مکانهایی مثل لانهها، پناهگاهها، پارکها و بیمارستانهای دامپزشکی رفت و آمد دارند شایعتر است. علائم این نمونه از بیماریهای شایع سگ نیز شامل بی حالی، عطسه، سرفه خشک و ترشح از چشم و بینی است که معمولاً به درمان نیاز ندارند اما در صورت لزوم دامپزشک از آنتی بیوتیکها، استروئیدها و سرکوب کنندههای سرفه برای درمان کمک میگیرد.
از دیگر بیماری های سگ خانگی، بیماری لپتوسپیروز است که یک عفونت باکتریایی است که از طریق آب، خاک، غذا یا ادرار آلوده منتقل شده و علائمی مثل تب، استفراغ، اسهال، کم آبی بدن، افزایش تشنگی و ادرار، بی حالی، درد عضلانی، دل درد، سرفه، مشکل تنفسی، زردی پوست و خونریزی خود به خود از بینی، لثه یا در استفراغ، ادرار و مدفوع دارد. این بیماری میتواند خطرناک و کشنده باشد و حتی پس از درمان هم سبب بیماریهای مزمن کلیوی و کبدی در سگها شود.
یکی از رایجترین بیماریها در توله سگها مشکلات گوارشی است. در واقع توله سگها به دلیل تغذیه نامناسب، عفونتها، مسمومیتها، عوارض دارویی، تغییرات در محیط زندگی و … دچار مشکلات گوارشی با علائمی مثل اسهال، استفراغ و نفخ میشوند.
توله سگها به شدت مستعد ابتلا به عفونتهای تنفسی ناشی از عوامل ویروسی (مثل آدنو ویروسها) و باکتریایی هستند، به خصوص اگر در مکانهای شلوغ و ناهنجار حضور داشته باشند.
عفونتهای ناشی از پشهها، انگلهای داخلی مثل کرمهای گرد، کرمهای شلاقی، کرمهای قلابدار و نواری یا انگلهای خارجی مثل کک، کنهها، جرب، شپش و … نیز جز شایعترین بیماریهای توله سگها هستند که معمولاً با علائمی مثل خارش، قرمزی پوست، تهوع، استفراغ، خستگی، کم خونی و کاهش وزن همراه هستند.
سگها پس از گذراندن دوره بارداری و زایمان خود ممکن است به دلایل مختلف بیمار شوند. لذا شناخت انواع بیماری سگها بعد از زایمان کمک میکند که در نگهداری از آنها هوشیارتر باشیم و در صورت نیاز فوراً به دامپزشک مراجعه کنیم. لیست بیماری های سگ بعد از زایمان از قرار زیر است:
بیماری هایپوکلسمی یا اکلامپسی که بیشتر در سگهای نژاد کوچک و عروسکی که نخستین بارداری را پشت سر گذاشتهاند در سه هفته اول بعد از زایمان رخ میدهد، باعث افت کلسیم در سگ میشود. از جمله علائم این بیماری باید به بی قراری، اسپاسم عضلات، راه رفتن سخت و خشک و تشنج در سگ اشاره کرد. لذا باید میزان کلسیم در رژیم دوران بارداری به درستی تنظیم شود تا این مشکل بعد از زایمان سگ به وجود نیاید.
ممکن است ترشحات واژن سگ تا 8 هفته بعد از زایمان نیز ادامه داشته باشد که خطرناک نیست و ظاهری شفاف یا صورتی رنگ دارند گاهی خون کهنه در آنها یافت میشود. اما اگر ترشح بیش از حد خونی باشد، بو دهد یا شبیه چرک باشد و مثلاً مدتی کم شود اما دوباره افزایش شدید پیدا کند، باید حتماً به دامپزشک مراجعه کرد.
افزایش دمای بدن تا 24 الی 48 ساعت بعد از زایمان سگ خطرناک نیست، اما اگر تب با علائمی مثل بیحالی و … همراه باشد باید حیوان را به مطب دامپزشک برد.
باقی ماندن جفت در رحم سگ یا مثلاً ضربه در هنگام زایمان او باعث بروز یکی از بیماریها به نام التهاب رحم یا متریت میشود. پس در صورتی که با علائمی مثل تب، بی اشتهایی، ترشحات بدبوی واژن، علاقه نداشتن سگ مادر به توله ها و عدم تولید شیر مواجه شدید، حتماً به دامپزشک متخصص سر بزنید.
بیماری ورم پستان که یکی از دیگر از انواع بیماری های سگ بعد از زایمان است به دلیل عفونت در سینههای سگ رخ میدهد که موجب سفت، قرمز و دردناک شدن سینههای او میشود. معمولاً درد در سینهها در زمان شیردهی بیشتر میشود، ولی همین مکیدن شیر توسط تولهها به کاهش التهاب و دفع عفونت از سینههای سگ کمک میکند و خطری هم برای تولهها ندارد. با این حال میتوانید برای درمان این بیماری از دامپزشک متخصص مشورت بگیرید.
در صورت عدم خروج شیر از پستان یا عدم تولید آن، احتمالاً حیوان دچار آگالاکتیا شده است که باید حتماً از یک دامپزشک کمک گرفت؛ چرا که اگر توله سگها شیر نخورند، به خصوص آغوز که مصرف آن در 24 ساعت اول بعد از تولد به تقویت سیستم ایمنی تولهها کمک میکند، احتمالاً رشد خوبی نخواهند داشت.
منبع : وبلاگ سلوری